Onderzoekers en industrie revolutioneren PVC-recycling

Onderzoekers en industrie revolutioneren PVC-recycling

Rijksuniversiteit Groningen

Onderzoekers Edita Jurak, Peter Deuss, Ranjita Bose en Francesco Picchioni van het ENTEG-instituut hebben een substantiële subsidie ​​van het Just Transition Fund (JTF) veiliggesteld om de ontwikkeling van een baanbrekende PVC-recyclingtechnologie te leiden. Samen met industriële partners uit de Noordelijke Regio’s ontvingen ze een bedrag van €2,5 miljoen voor hun project. De kernfocus ligt op het hergebruiken van PVC-bevattende materialen (polyvinylchloride) tot hoogwaardige grondstoffen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Hoewel PVC wereldwijd het op twee na meest gebruikte plastic is qua volume, is het ontbreken van efficiënte recyclingtechnologieën een hardnekkig probleem. Industriële partners in het consortium zijn Cescco2, ASQA B.V., Prysmian Netherlands B.V., Deepgrooves B.V., René Langevoort B.V. en Henriëtte Vaalburg B.V.

Pioniersgebruik van superkritisch CO2

Het primaire doel van het consortium is om PVC-recycling te revolutioneren door het pionierende gebruik van superkritisch CO2. Door een nauwkeurig proces dat PVC scheidt van vaste stoffen, weekmakers en niet-bruikbare componenten, fungeert superkritisch CO2 als een groen oplosmiddel dat additieven effectief verwijdert zonder schadelijke stoffen uit te stoten. Dit proces, ook wel ‘upcycling’ genoemd, biedt een spannend en milieubewust alternatief voor traditionele recyclingmethoden.

Pilotfabriek

Uitgebreide laboratoriumtests hebben veelbelovende resultaten opgeleverd en de volgende stap is om deze technologie verder te ontwikkelen in een pilotfabriek. Als de pilotfabriek de haalbaarheid van grootschalige PVC-verwerking aantoont, zal Cescco2 werken aan het opzetten van een volledige faciliteit. De exacte locatie van deze fabriek moet nog worden bepaald, maar deze zal hoogstwaarschijnlijk binnen de JTF-regio liggen, waartoe ook de provincie Groningen en de stad Emmen behoren.

Dit bericht verscheen oorspronkelijk op: Rijksuniversiteit Groningen

Nieuws

Een circulair product via groen proces

Project werkt met uitzonderlijke technologie voor materiaalrecycling

‘Cescco2 gaat PVC upcyclen met superkritische CO2

‘Tweeënhalf miljoen JTF-geld voor Noord-Nederlandse groene chemie start-up’

Onderzoekers en industrie revolutioneren PVC-recycling

Rijksuniversiteit Groningen